Slimme buurt

De Slimme Buurt is een manier om energie te besparen waarbij de inzet van bewoners zelf centraal staat. Deze aanpak betekent dat mensen (huiseigenaren) zelf en samen aan de slag gaan om de eigen woningen energiezuiniger te maken. 

Enthousiaste bewoners kunnen zich aansluiten bij het Energieteam in hun wijk. Het Energieteam informeert en enthousiasmeert zoveel mogelijk buren om mee te doen aan De Slimme Buurt. Leden van het team informeren de bewoners in hun buurt over de mogelijkheden op het gebied van energiebesparende maatregelen. Een Energieteam wordt opgezet óf ondersteund door de wijkraad. Doordat buurtbewoners gezamenlijk energiebesparende maatregelen aanpakken, kunnen makkelijk ervaringen worden uitgewisseld. Bovendien kan er korting worden bedongen bij bedrijven die de maatregelen uitvoeren.

 

Doelstellingen

De Slimme Buurt is een gezamenlijk initiatief van Enexis, gemeente ’s-Hertogenbosch.

In de wijk Sparrenburg zijn diverse initiatieven geweest om het energieverbruik terug te dringen en het comfort te verhogen. In Sparrenburg zijn de woningen ongeveer 40 jaar gelden gebouwd met de richtlijnen van toen. De huidige woningen worden energieneutraal gebouwd of met een erg laag energieverbruik.

De Slimme Buurt kan ervoor kan zorgen dat bewoners grip houden op de woonlasten, ondanks stijgende energieprijzen. Daarnaast draagt de aanpak bij aan de klimaatdoelstellingen. De aanpak moet leiden tot:

Een lagere energierekening bij deelnemende huishoudens.

Meer comfort, minder tocht of koude lucht

Meer energiebewustzijn;

Onder andere in de straat Sparrenhoeven is het afgelopen jaar een project geweest onder de naam “Sparrenhoeven energieneutraal’ 

Diverse bewoners hebben hieraan deelgenomen en hun huis beter geïsoleerd (vloerisolatie), dubbel glas vervangen (hogere isolatiewaarde), en zonnepanelen geplaatst.

Kijk naar de video over "lekken"van de woning voor warme lucht.

Mogelijk worden in 2015 nieuwe initiatieven genomen.