Bewoners samen met IVN: landschapsbeheer rond Sparrenburg

Zaterdag 11 september 2021

Recent zijn vrijwilligers van Landschapsbeheer IVN ’s-Hertogenbosch samen met bewoners van de wijk Sparrenburg aan de slag gegaan in het nog nieuwe natuurgebied Ruttenhof. In dat gebied liggen o.a. twee aangelegde poelen ten behoeve van amfibieën. Opgaand hout rondom die poelen is verwijderd

Op initiatief van vrijwilligers van het IVN is er de afgelopen jaren al meer natuur beheerd oa in het Sparrenburgbos en bij de zandverstuiving. Waarom is beheer nodig?  In het natuurgebied Ruttenhofstraat/Landje van Korse zijn de poelen door hoog opgaande begroeiing te schaduwrijk geworden, het water wordt hierdoor niet genoeg opgewarmd wordt. Dat is wel nodig voor de voortplanting van diverse soorten amfibieën. Tevens wordt bladinval voorkomen waardoor de poelen niet te voedselrijk worden.
 

Kikkers springen alle kanten op
De gemeente Den Bosch had het grove werk gedaan en op deze mooie zondagochtend zijn met de takken houtwallen aangelegd en is het gebied verder geschikt gemaakt oa voor salamanders. “Weer gezellig om zo aan de slag te zijn volgens ‘’ een  bewoner. In de poelen zitten veel kikkers, die springen iedere keer alle kanten op.Door de juiste aanpak probeert IVN ook de aanwezigheid van andere amfibieën te stimuleren oa van salamanders die ook in dit gebeid leven.

Alle vrijwilligers bedank voor jullie inzet om dit stukje groen mooier en gevarieerder te maken

 

 

Reacties