Het Sprokkelboschveld nog natuurlijker

Zaterdag 22 januari 2022

Uit wijk Sparrenburg is het initiatief om het gebied Sprokkelbosveld gevarieerder in te richten. Veel mensen genieten van de weitjes langs de Oude Baan Oost. Daar hebben we in samenwerking met de gemeente de oude houtwallen hersteld en de perceeltjes ingezaaid. Allerlei planten en dieren profiteren er van. De natuurkwaliteit is er sterk verbeterd.

Het zelfde willen we realiseren op het grotere perceel , genaamd HET SPROKKELBOSCHVELD.
Op oude kaarten ( vanaf 1870) is te zien hoe het er toen uitzag: kleine perceeltjes, van elkaar gescheiden door houtwallen. ( Stroken beplant met diverse soorten struiken ) En hier en daar een poel. Dat was de basis voor een rijke natuur, met een grote variatie aan planten en dieren.
Die zelfde natuurkwaliteit willen we weer terugkrijgen. Met de stadsecologen en een landschapsarchitect van de gemeente Den Bosch en met hulp van een lid van Het Groene Hart hebben we een prachtig plan ontwikkeld, dat klaar ligt om naar de provincie te worden gestuurd ter verkrijging van subsidie. Zodat ons plan ook kan worden gefinancierd.
We gaan nieuwe houtwallen planten, de perceeltjes ertussen worden  ingezaaid met gevarieerde bloemen en kruiden die voedsel geven voor insecten, zoogdieren en vogels. Ook worden er een paar poelen gegraven , waar libellen, kikkers en salamanders van gaan profiteren.
Wist je dat in het naburige Sparrenburgbos de afgelopen jaren 60 soorten vogels zijn waargenomen? Daar zijn meerdere soorten bij die van de verbeterde natuurkwaliteit in de omgeving gebruik zullen maken als voedselbron en broedgelegenheid.
Het gebied zal toegevoegd gaan worden aan de omliggende NNB gebieden ( Natuur Netwerk Brabant ) die de provincie wil uitbreiden.
Het ommetje dat veel wijkbewoners er maken, zal  een stuk mooier worden.
Mocht je vragen hebben over ons plan, we zijn altijd bereid verder toelichting te geven.

Namens meerdere groene wijkbewoners,
Otto Kwak ( ottokwak@gmail.com )
Rob Boumans. ( robbo13@ziggo.nl )

 

Reacties