Regel dit jaar nog voordelig een definitief energielabel

Donderdag 05 november 2020

Begin 2015 heeft de overheid je een voorlopig energielabel opgestuurd. Dit voorlopige energielabel geeft je een eerste beeld van de energieprestatie van je woning. Hiervoor zijn openbare gegevens gebruikt zoals het bouwjaar, het woningtype en de woonoppervlakte. Misschien heb je inmiddels energiebesparende maatregelen getroffen, zoals bijvoorbeeld dak, gevel of vloerisolatie. Of liggen er inmiddels zonnepanelen op je dak.

Deze maatregelen zijn waarschijnlijk nog niet bij de overheid bekend. Je woning verdient dan een beter energielabel dan geschat. 

De door jou al doorgevoerde energiebesparende maatregelingen kun je aangeven via www.energielabelvoorwoningen.nl. Met behulp van DigiD kun je in de web tool de tien belangrijkste energetische woningkenmerken van je woning – zoals type glas of de aanwezigheid van zonnepanelen – aanpassen. Je moet daarvoor, indien nodig, bewijsstukken digitaal aanleveren, zoals een foto of factuur. Een erkend deskundige controleert op afstand de aangeleverde bewijsstukken. Na akkoord van deze deskundige ontvang je het definitieve energielabel.

Het huidige energielabel van je woning is te vinden op Zoek je energielabel. Hier is meteen te zien of je label een voorlopig of een definitief energielabel is. Zodra je een definitief label hebt ontvangen is dit terug te vinden op deze website.

Ook als je nog geen verkoop- of verhuurplannen hebt is een definitief energielabel nuttig. Het heeft namelijk een geldigheidsduur van 10 jaar, en bij het definitieve energielabel ontvang je ook suggesties om je woning comfortabeler en energie zuiniger te maken.

Tot 31 december 2020 kun je een definitief energielabel online aanvragen. De kosten variëren per erkend deskundige, van onder de tien euro tot enkele tientjes. Per 1 januari 2021 kan een definitief energielabel alleen nog maar verkregen worden middels een bezoek van een deskundige. De verwachtte kosten zullen dan minimaal 150 Euro zijn. 

Meer is terug te vinden op http://sparrenburg.energiecentrale.org  Heb je suggesties en/of vragen stuur ons dan een email: info@sparrenburg.energiecentrale.org

 

Reacties