Ruimen van bladafval

Maandag 27 september 2021

Het is herfst en de bladeren beginnen weer te vallen. Blad waait overal naartoe. Het blad dat vandaag in de beplanting ligt, ligt morgen op het gazon en overmorgen op straat. Op straat wordt blad, zeker in de natte periode, kapotgereden en vertrapt. Kapotgereden bladeren kunnen gladheid veroorzaken. Om onveilige situaties te voorkomen ruimen wij tot eind december het blad op. Hiermee proberen wij de ongemakken van de gevallen bladeren zo klein mogelijk te houden.

Waar ruimen we blad door de gemeente
Waar de veiligheid in het gedrang komt wordt het blad geruimd. Denk hierbij aan rijbanen, fietspaden en voetpaden. Daarnaast ruimen we blad dat:

  • zich ophoopt rond de straatputten en verstoppingen veroorzaakt;
  • op het gras ligt en daardoor het gazon verstikt.

Sinds 2020 wordt al het blad in onze gemeente geruimd door aannemers. Onze eigen dienst en Weener XL spelen hier geen actieve rol meer in. Met de aannemers zijn afspraken gemaakt over hoe het er buiten uit mag zien. De aannemer bepaalt zelf hoe en wanneer hij de werkzaamheden uitvoert om aan het afgesproken beeld te voldoen.
Bladval is sterk afhankelijk van het weer. Bij een koude nacht of storm kan er op één moment veel blad vallen. Het is dan onmogelijk om in één dag al dat blad te ruimen. Er worden geen afspraken gemaakt over vaste tijdstippen en de aantal momenten van ruimen. Waar en wanneer we bladruimen is mede afhankelijk van het weer en de boomsoorten. De aannemer is daarom vaker op de ene plek dan op de andere plek.
De aannemer gebruikt o.a. bladzuigmachines, veegwagens en bladblazers om het blad te ruimen. Er worden in 2021 geen bladkorven geplaatst.
Vallende bladeren horen bij de herfst. In onze stad staan veel bomen. Het ruimen van vallende bladeren kost tijd, waardoor we niet overal tegelijk kunnen zijn. Waar en wanneer we bladruimen is mede afhankelijk van het weer en de boomsoorten. We zijn daarom op de ene plek vaker dan op de andere plek. Het blad wordt afgevoerd naar een bedrijf dat hier compost van maakt.

Waardevol voor de natuur
Daar waar het kan, laten we het blad bewust liggen. Dit doen we omdat de bladeren erg waardevol zijn voor de natuur. Ze bieden schuil- en voedingsplaats voor insecten, vogels en kleine zoogdieren tijdens de koude maanden en beschermen planten tegen vorst. Ook levert bladcompost belangrijke voedingsstoffen voor planten.

Wat kunt u zelf doen?
Wij ruimen alleen de bladeren van bomen in de openbare ruimte. Leg hier geen eigen snoeiafval bij. Bladeren uit uw eigen tuin kunt u:

  • composteren en gebruiken als natuurlijke bemesting in uw de tuin;
  • gebruiken als winterdek, ter bescherming van uw planten tegen de kou;
  • in uw groene afvalcontainer gooien.

Buiten beter-app
Wilt u een situatie melden van overvloedig blad in de straat, meld dit dan via de buiten beter app
Meld bladafval via buitenbeter app als het ophoopt

 

Reacties