Schoonmaak Vogelhuisjes Sparrenburg

Donderdag 05 november 2020

Het is nu tijd om nestkastjes leeg te halen en eventueel schoon te maken.

Afgelopen februari zijn er meer dan 200 extra nestkastjes in en om de wijk ophangen. Hierdoor hebben we met z’n allen gezorgd dat de vogeltjes meer plek hebben om te schuilen, om een nestje te kunnen bouwen waar ze vervolgens hun jongen groot kunnen brengen.

Bovendien helpt het ons in het streven naar een betere biodiversiteit in en om de wijk. Het lijkt er inmiddels op dat we de goede weg zijn ingeslagen: de gemeente heeft aangegeven dat er veel  minder overlastmeldingen zijn m.b.t. de eikenprocessierups dit jaar.

Op naar volgend jaar met eenzelfde resultaat!

Bij het zoeken naar een geschikte plaats voor hun nest geven ook vogels de voorkeur aan een schoon nest. Na het broeden en het grootbrengen van de jonge vogels, kunnen er resten van gesneuvelde eieren en/of jonge vogels die het niet gered hebben achterblijven. Soms kunnen er ook parasieten en ongedierte in het nestkastje trekken. Daardoor is het dus belangrijk om het nestkastje te controleren en leeg te maken. Het vergroot de kans dat de vogels jaar na jaar terugkomen om weer een nest te maken.

Wanneer is het tijd om in actie te komen?  De werkgroep die al jaren lang de nestkasten rondom de paardenweitjes verzorgd, geeft de voorkeur aan het najaar. Door deze korte, eenvoudige schoonmaak in het najaar te doen, geef je vogels de mogelijkheid om ook in de winter gebruik te maken van het nestkastje. Niet om te broeden, maar wel om te overwinteren of om te schuilen voor de kou. Vaak gaan vogels al ver voor het broedseizoen nestkasten inspecteren en kiezen ze er eentje uit waar ze in het voorjaar een nestje in gaan bouwen.

Om een nestkastje gemakkelijk leeg te halen en schoon te maken, gebruik je hierbij bij voorkeur een harde borstel zodat je alle eventuele achtergebleven resten eenvoudig weg kunt borstelen. Het nestkastje is nu weer klaar voor gebruik.

Heb je verder nog vragen of suggesties, laat het ons weten : mezenkastje@sparrenburg.nl

Reacties