Team Flush Attack van EC ‘t Sparrenbos bedenkt oplossing voor borrelende toiletten in onze wijk

Woensdag 13 december 2017

Leerlingen van de Newtonkidsgroep van EC 't Sparrenbos hebben op 25 november jl. hun innovatieve ideeën en zelfgebouwde robots gepresenteerd tijdens de First Lego League (FLL) regiofinale in Tilburg. De FLL is een internationale wedstrijd die draait om techniek en om een actueel thema.

 

De heer Brouwers bij ECSParrenbos De leerlingen hebben zich de afgelopen tijd gestort op het thema van dit jaar 'Hydrodynamics' (beweging van water). Samen met de wijkraad Sparrenburg en de gemeente 's Hertogenbosch zetten ze een enquête uit onder de wijkbewoners. Uit de resultaten bleek dat bij hevige regenval men nogal last heeft van borrelende en overlopende toiletten.

Flush Attack
Onder de naam 'Flush Attack' heeft het team zich gebogen over dit probleem. Medewerkers van de gemeente, Laurens Brouwer en Sander Tax, hebben het team geïnformeerd over de vitaliseringsplannen van de wijk en hen op goede informatiebronnen gewezen. Al het onderzoek leidde uiteindelijk tot de 'klemklep' als oplossing. Het is een klep die maar een kant op kan en het water kan dus niet naar boven. "De mensen kunnen de klemklep zelf plaatsen dus het is een goedkope en gemakkelijke oplossing. Je moet hem wel samen gebruiken met de afkoppelbeluchter anders krijg je problemen met de luchtdruk", legt het team uit. De jury van FLL was streng maar vonden het een goed idee!  Ze werden helaas geen eerste maar wonnen wel de 'inspiratieaward' voor enthousiasme, prestatie en samenwerking met anderen teams. "We zijn heel blij met de prijzen. Ook was het erg leuk en leerzaam om met de gemeente en de wijkraad samen te werken!", zegt het team enthouasist. Het team mag hun project ook presenteren op een informatiebijeenkomst van de gemeente voor wijkbewoners.

Newtonkids
Newtonkids is een klas voor leerlingen met een ontwikkelingsvoorsprong van de groepen 5 t/m 8 van EC 't Sparrenbos. In deze klas treffen zij een keer per week ontwikkelingsgelijken met wie ze onder andere deelnemen aan projecten, filosoferen en debatteren.

Newtonkids 7/8 : Josje, Neeltje, Max, Floris, Auke, Pleun, Ellen, Levi & Quinn deden onder begeleiding van coach en leerkracht Marieke Baten mee met de FLL van dit jaar.

Reacties