Waarom het slim is om (juist) in het voorjaar je huis te isoleren?

Vrijdag 28 april 2023

Nu de wintermaanden weer achter ons liggen en de temperaturen beginnen te stijgen, denk je misschien niet meteen aan het isoleren van je huis. Toch is het slim om in het voorjaar na te denken over isolatie. Maar waarom? Hier zijn een aantal voordelen voor je op een rij waarom het slim is om ook in het voorjaar je huis te isoleren.

1. Verbeterd wooncomfort
Een goed geïsoleerd huis blijft in de winter lekker warm, en in de zomer koeler. In de winter zit je er dus warmer bij (letterlijk en figuurlijk) en in de zomernachten hoef je minder wakker te liggen van de hitte.

2. Korting op isolatie in het voorjaar
In het voorjaar denken veel mensen niet zo gauw aan isoleren. Daardoor geven veel isolatiebedrijven voorjaarskorting. Dat kan je flink wat geld schelen. Samen isoleren met je buren kan natuurlijk een nog beter resultaat opleveren. Ben je al in gesprek met je buren en zijn jullie al een stukje op weg? Of wil je graag buren vinden die samen met jou willen isoleren? Laat het ons weten en we gaan proberen je met hen in contact te brengen. (info@sparrenburg.energiecentrale.org)
De overheid maakt het aantrekkelijk om energiezuiniger te gaan wonen en leven. Ook dit jaar is er weer de mogelijkheid om subsidie aan te vragen. Voorheen kon dat alleen als je minstens twee maatregelingen nam, nu kan het ook al bij één maatregel. De energiebesparende maatregelen waar je subsidie voor kunt aanvragen hebben vooral te maken met goede isolatie. Denk bijvoorbeeld aan dakisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Ook het plaatsen van isolatieglas en het vervangen van kozijnen vallen binnen deze subsidieregeling voor energiebesparing.
Je kunt de ISDE-subsidie aanvragen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Mocht je daar hulp bij nodig hebben, laat het ons weten, we zorgen dan dat er iemand met je meekijkt bij de aanvraag.  (info@sparrenburg.energiecentrale.org).
3. Minder kans op vochtproblemen
Een goed geïsoleerd huis verliest minder warmte. Maar vaak vergeet men tegelijkertijd goed te ventileren en blijft de vochtige en (vervuilde) lucht in huis hangen. Vergeet dus niet te ventileren! In een huis met goede isolatie en goede ventilatie kan vocht goed beheerst en afgevoerd worden. Het zorgt ervoor dat je geen vochtproblemen krijgt. Dat is bovendien beter voor je gezondheid en verlaagt de kans op schimmels op je muren. Het duurt bovendien langer om een (te) vochtig huis op te warmen.
4. Bespaar op energierekening
Een goed geïsoleerd huis zorgt ervoor dat warmte binnen blijft in de winter en buiten blijft in de zomer. In de winter hoef je minder te stoken en in de zomer minder te koelen. Hierdoor bespaar je dus het hele jaar op je energiekosten!
5. Beter voor het klimaat
Het isoleren van je huis is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het klimaat. Misschien niet de voornaamste reden waarom je jouw huis wil isoleren. Maar wel een prettig bijkomend voordeel! Want door minder te hoeven stoken en koelen, vermindert de CO2-uitstoot en draag je dus ook nog eens bij aan een beter klimaat.
Met duurzame groeten,
Het bestuur van Coöperatie Energiecentrale Sparrenburg

 

Reacties