Woningnood ook hoog in Sparrenburg...

Dinsdag 18 april 2023

Een aantal jaar geleden zijn er meer dan tweehonderd nieuwe nestkastjes in de wijk uitgedeeld en opgehangen. De afgelopen weken werd daarin op veel plaatsen ijverig gewerkt aan een nieuw nestje! Menig jong mezenstel greep helaas mis en heeft zich inmiddels moeten inschrijven op de wachtlijst…

De insteek van de mezenkast actie was het vergroten van de mezenpopulatie in Sparrenburg, zodat er op natuurlijke wijze geprobeerd kon worden de eikenprocessierups te lijf te gaan. En met succes: de laatste twee jaar is er veel minder overlast geweest en hebben we van de gemeente te horen gekregen dat er bijna geen meldingen meer over binnen komen.
Ook bleek tijdens de voorbereiding van de renovatie op de Molenaarshoeven dat er een zeldzaam grote vleermuizengroep in onze wijk aanwezig is. Daarop kregen veel huizen tijdens de renovatie ingebouwde vleermuiskasten.
Op deze manier proberen we de biodiversiteit in en rondom onze wijk op zo’n manier te stimuleren dat eventuele (jeuk)rupsen meer natuurlijke vijanden krijgen. Bij herplant is er aandacht voor planten die insecten aantrekken (zoals gaasvliegen en sluipwespjes) of bessen draagt, zodat er meer vogels op afkomen. Ook het beheren van de grasbermen gaat nu anders. Er wordt minder gemaaid en waar mogelijk worden bloemmengsels ingezaaid.
Als het ecologisch evenwicht in balans is, kunnen vogels, insecten en vleermuizen de eikenprocessierups dus de baas!

Wat kunnen we nog meer doen om de biodiversiteit te verbeteren?
Ook in onze wijk hebben we nog te maken met versteningen in tuinen. Na twee succesvolle ‘tegelwip’ evenementen is er weer een heleboel verharding uit de wijk verdwenen. Dat helpt de wijk om het regenwater ter plekke in de grond te laten verdwijnen, in plaats van in het riool. Het afkoppelen van je regenpijp, daar waar mogelijk, of het plaatsen van een regenton helpt hier ook bij.

Zelf een insectenhotel bouwen is superleuk én het is goed voor de biodiversiteit.
De meeste dingen die ervoor nodig zijn, zijn eenvoudig te vinden: wat oude planken, takjes, gedroogde plantenresten, oude dakpannen, dennenappels, houten stammetjes, bamboestengels, riet. Als je gaten boort in de houten stammetjes, zorg dat de doorsnede maximaal 8 mm is en boor niet door de achter- kant heen: in de ontstane gangen nestelen bijen zich graag. Gebruik alleen natuurlijke materialen en geen verf of lijm.

             

Tot slot: het hoeft niet netjes te zijn, insecten houden van rommelig! Zoek een beschutte plaats om het hotel neer te zetten of op te hangen, bij voorkeur op het zuiden. Maximaal 2 meter van de grond. Schoonmaken is niet nodig: dit doen de bezoekers zelf.

 

Reacties